Nieuws uit de media

18-01-2016
ik zie zoveel patiënten met fibromyalgie in de praktijk. Door de behandelingen van oefentherapie en 'Graded Activity' (goede opbouw van oefeningen en bewegingen) help ik de mensen al een eind verder. Nu er steeds meer onderzoeken komen naar fibromyalgie, komen er ook meer inzichten wat de oorzaken zouden kunnen zijn. Ik hoop zo dat ze snel ook geschikte medicatie vinden voor deze (voor velen nog steeds onbegrepen) rotaandoening. Onderstaande link verwijst naar een artikel over mogelijke oorzaak van fibromyaligie.

http://www.healthunity.pw/oorzaak-van-fibromyalgie-gevonden/

Via onderstaande link, wordt op kort uitgelegd wat chronische pijn nu is.

http://www.psychfysio.nl/6_04_1/

Oefentherapie is de toekomst

GEPLAATST : 20 september 2011

• Meer studenten gezondheidzorg. • Oefentherapie grootste groeier • Een alternatief voor fysiotherapie

Oefentherapie kijkt verder dan de klacht zelf. Foto: ANP
De gezondheidszorg is weer hip. Afgelopen jaar steeg het aantal studenten dat een opleiding in deze sector volgt explosief. De studie die veruit de grootste groei kende is oefentherapie, een studie die veel weg heeft van fysiotherapie.

Volgens vierdejaars studente Josien Beumer gaat het verder dan fysiotherapie. “Bij oefentherapie probeer je de patiënt bewuster te maken van zijn beweegpatroon en gewoontes.” Het is volgens Beumer de bedoeling dat hij uiteindelijk zijn eigen coach wordt. “De patiënt moet zelf de klachten kunnen herkennen en verhelpen. Daarnaast kijk je verder dan de klacht zelf. Als iemand bijvoorbeeld pijn aan zijn schouder heeft, dan kijk je ook hoe zijn rug staat.”

De toename van het aantal studenten komt volgens Suzanne Okkes van de Hogeschool van Amsterdam(HvA) mede door de crisis. “Baanzekerheid wordt belangrijker.” Ook speelt toenemende bekendheid een rol. “Je leest vaak in de krant dat in de gezondheidszorg veel werk is.” Beumer geeft als oorzaak dat veel uitgelote studenten fysiotherapie ervoor kiezen om dan maar oefentherapie te studeren.

Toen Beumer zelf begon was de opleiding nog heel klein. “Ik koos voor oefentherapie omdat ik graag met mensen werk, maar ook vanwege de grootte van de opleiding. Er is veel aandacht voor de studenten en persoonlijk contact met de leraren. Door de groei zie je wel dat leraren drukker worden. Ze proberen nog wel veel contact met de studenten te houden, maar dat kost tijd.”

Bron: http://www.metronieuws.nl/carriere/oefentherapie-is-de-toekomst/bOXkis!dvY1lSEx5omkIdbyiEPcA/

12-09-2014
Morgen bij Kassa: “Fraude in de wereld van de fysiotherapie”

Fysiotherapeuten mogen niet op dezelfde dag een diagnose stellen bij een patiënt en deze direct behandelen. Dat heeft het KNGF, de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten, in 2006 afgesproken met huisartsen, politiek en zorgverzekeraars. In de praktijk is de afspraak onwerkbaar en behandelt de fysiotherapeut wel op dezelfde dag. Hij betaalt dit uit eigen zak of is gedwongen te frauderen.

Bekijk zaterdag 13 september de uitzending van Kassa bij de NPO1 op 19:07

Bron: kassa.vara.nl

Update I: Inmiddels heeft de Vara de titel aangepast naar ‘Gedwongen fraude in de wereld van de fysiotherapie’
Update II: De uitzending is te bekijken via deze link:

https://fysioforum.nl/2014/09/12/morgen-bij-kassa-fraude-de-wereld-van-d...

22 april 2013 11:27

'Kniebrace helpt bij artrose'
Door een kniebrace te dragen, kun je pijn en klachten als gevolg van artrose aan de knieschijf aanzienlijk verminderen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Manchester. Zij presenteren de resultaten van hun onderzoek op een bijeenkomst van de Osteoarthritis Research Society.
Volgens de wetenschappers biedt hun ontdekking grote mogelijkheden voor de behandeling van deze veelvoorkomende gewrichtsaandoening en een simpel en goedkoop alternatief voor pijnstillers.
"Er is dringend behoefte aan niet-operatieve behandelingen van artrose in de knie", aldus onderzoeker Michael Callaghan.
"Er is daarbij tot nu toe weinig aandacht besteedt aan behandelingen gericht op de knieschijf; een belangrijke bron van kniepijn. Ons onderzoek laat zien dat een simpele lichtgewicht kniebrace tot grote verbeteringen kan leiden."
Onderzoek
Voor het onderzoek bestudeerde hij samen met zijn collega's 126 patiënten tussen de 40 en 70 jaar. De patiënten werden gedurende 12 weken gevolgd. Na het dragen van de brace voor zes weken zagen de onderzoekers een significant verschil met de controle groep op het gebied van pijn, klachten, stijfheid en spierkracht.

"Patiënten hebben onze meerdere keren verteld dat de brace hun knie stabieler voelde. Ze ervaarden daarbij steun van de brace en voelden zich meer zeker", legt Callaghan uit. "Wij denken dat het gevoel van zekerheid er voor zorgt dat mensen hun knie meer gebruiken dan normaal. Dit verbetert de spierkracht, het functioneren van de knie en de klachten."
Door: Gezondheidsnet

27-2-2013

Steeds meer mensen met sms-nek'

Steeds meer mensen krijgen te maken met nekklachten als gevolg van smartphone- of tabletgebruik. Wetenschappers van de University of Nebraska waarschuwen voor de zogenaamde sms- of smartphonenek.

"Mensen zijn zo gefocust op het toestel, dat ze niet merken dat ze hun hoofd, nek en bovenrug voor langere tijd in een abnormale positie houden", vertelt orthopedisch chirurg Chris Cornett tegen UNMC News.
"Wanneer je je lichaam in een abnormale positie houdt, verhoogt de stress op de spieren en ontstaat vermoeidheid, spierspasmen en zelfs spanningshoofdpijn."
De term 'sms-nek' is voor het eerst gebruikt door een chiropracter uit Florida. Het betreft een overbelasting van het hoofd, de nek en de schouders als gevolg van een te grote druk op de wervelkolom door het naar beneden kijken.
Deze overbelasting ontstaat dus niet alleen bij een telefoon, maar kan ook voortkomen uit het gebruik van een mp3-speler, e-reader of tablet.
Probleem
Cornett ziet steeds meer patiënten met deze klachten en ervaart ze zelf ook. "Aangezien het gebruik van deze technieken toeneemt, verwacht ik dat het probleem van de sms-nek nog vaker voor zal komen. Mogelijk leidt de spanning in de nek ook tot druk op de nekwervels en -gewrichten. Dit maakt de klachten alleen maar ernstiger."

Volgens Cornett is het van belang om de apparaten altijd op oogniveau te houden. Daarnaast benadrukt hij het belang van pauzes en sporten. Een sterke, flexibele rug en nek helpen je namelijk de druk op de nek te verminderen.

Door: Gezondheidsnet